Assalamualaikum sayangku sekalian harini saya akan kongsikan apa saya belajar di kelas Larde & Production yang diajar oleh pensyarah saya iaitu, Chef Yusnizar.
1. Bahagian tip yang nipis dan kecil, sesuai digunakan untuk kerja kerja halus dan berseni. Contohnya, untuk memotong makanan-makanan kecil seperti cendawan, tomato, dan bawang.
2. Bahagian tengah belah pisau, cutting edge digunakan untuk menghiris dan memotong sayur, daging, dan ikan.
3. Bahagian heel pula digunakan apabila tekanan yang lebih diperlukan ketika memotong atau mencincang seperti seikat sayur, atau mencincang tulang-tulang kecil.
Jenis pisau & kegunaanya:
1. Chef knife - all purpose
2. Utility knife - all purpose
3. Paring knife - delicate & small
4. Tourne - delicate & small
5. Slicer - slicing & carving
6. Carving knife - carving
7. Clam - seafood
8. Oyster - seafood
9. Butcher - Professional

No comments:
Post a Comment